İnternette (on-line) Hizmet Satışı

on-line hizmet satmak
Gerçek yaşamda hizmet satmaya çalışmış olanlar bilir; görülmeyen, elle tutulmayan bir şeyi satmak zordur. Çoğu durumda hizmetin denenmesi de mümkün değildir. Satıcının yalnız hizmeti değil, şirketini ve kendisini de satması gerekir. Kesinlikle zor zanaat!

Aynı işi on-line yapmak daha da çetrefilli. Müşteri gözünde artık bir web sayfasından başka bir şey değilsiniz ve onu ikna etmek için elinizdeki kozlar da kısıtlı. Gerçek hayatta, ilkinde olmasa bile, belki ikinci gidişinizde bir şansınız olabilirdi. İnternette o olanak da yok. Gelip giden müşterinin kendisi, kontrol onda. İlk ziyaretinden sonra bir daha hiç uğramayabilir. Yine de durum umutsuz sayılmaz. Gelin isterseniz biraz ayrıntıya girelim.



On-line hizmet satmanın eksileri:

  1. Kontrol ziyaretçide. Kapısını çalacak, telefonla arayacak kimseniz yok. Birileri uğruyor, kimi kalıyor, kimi bir daha dönmemek üzere uzaklaşıyor. Pasif durumdasınız.
  2. Kendinizi satamazsınız. Yüzyüze görüşürken bazı avantajlarınız var. Temiz olabilirsiniz, güven telkin edebilirsiniz, ortak bir dostunuzu referans olarak gösterebilirsiniz. Bunları internette yapma şansınız pek yok.
  3. İçeriğiniz kopyalanabilir (Detaya yazının sonunda gireceğim).
Artılar:

  1. İrticalen (doğaçlama) bir şeyler söylemek durumunda değilsiniz. Yüzyüze görüşmede konuşma her yöne gidebilir, müşterinin hiç tahmin etmediğiniz soruları olabilir ve hazırlıksız yakalanabilirsiniz. İnternette her şeyi iyice planlayabilir, yazdıklarınızı sonradan düzeltebilir, onlara yeni bir şekil verebilirsiniz.
  2. Kendinizi satma olanağınızın olmadığını söylemiştik, ama bu ürüne (hizmete) daha iyi odaklanmanızı sağlar, daha ayrıntılı bilgi verebilirsiniz.
  3. İş görüşmesinin aksine zaman sınırı yoktur. Karşılıklı görüşmede bir çay içimi süresinde ne anlatabilirseniz o kadarını söylersiniz. Sitenizde hizmet hakkında sayfalarca bilgi vermeniz mümkün.
  4. Hizmetin kısmi denenmesini sağlayabilirsiniz. Diyelim bir yazarsınız ve kitabınızı bastıracak yayınevi bulamadınız. Kitabın bir iki bölümünü sitenizde yayınlar, beğenenlere tamamını satarsınız. Ya da fotoğrafçı olduğunuzu varsayalım. Düşük çözünürlükteki resimleri internette bedava sunar, kaliteli versiyonlarını para karşılığı verirsiniz.
Eksilerden bahsederken içeriğin kopyalanmasını ayrıca ele alacağımızı belirtmiştik. Bu oldukça karmaşık bir konu. Hukuki ve teknik yanlarına burada girmiyoruz.

Eminim hepinize e-mail ile video, resim, fıkra, kitap, vb gelmiştir. Şimdi, yasalar harfi harfine uygulanmış olsaydı bunların hiçbirini alamazdınız, hepsinin telif hakkı var çünkü. Yine de hergün zevkle gelen giden sürü şeyi okuyor ve siz de arkadaşlarınıza gönderiyorsunuz. İnterneti güzel kılan da bu zaten. Duvarın öbür tarafına geçtiniz diye (artık siz de bir şeyler satıyorsunuz) internetin değişeceğini sanmayın. Sizin yazdıklarınız da kopyalanacak, e-maillere eklenip, posta kutusundan posta kutusuna dolaşacak. Buna alışın ve peşinen kabullenin, sunduğunuz içeriği bu şartlara göre hazırlayın. Ticari amaçlarla kullanılmadığı takdirde de sesinizi çıkarmayın. Dediğim gibi interneti güzel kılan şey bu çünkü, ve onu sıkıcı bir yer haline getirmek hiçbirimizin çıkarına değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnternette (on-line) Bilgi Satışı

Kriz Zili İki Kez Çalar

Ticari Hayallerinizi Gerçekleştirin